Opinnot

Ensimmäisinä vuosina lääketieteen opiskelijan työmahdollisuudet omalla alalla ovat melko rajalliset. Monet opiskelijat tutustuvat terveydenhuollon maailmaan toimimalla esimerkiksi lähihoitajan sijaisina, osastonsihteereinä tai näytteenottajina. Tämä on hyvä mahdollisuus tutustua sellaisten ammattiryhmien työnkuvaan, joiden kanssa tulevaisuudessa tulee tekemään yhteistyötä. Työstä voi parhaimmillaan oppia paljon ja oma näkökulma avartuu.

Amanuenssuuripaikkoja voi hakea opintojen alusta lähtien, mutta kaikkiin paikkoihin ei välttämättä oteta prekliinisiä opiskelijoita. Kannattaa myös varmistaa etukäteen tiedekunnalta milloin amanuenssuureista on mahdollista saada opintopisteitä. 

Tutkimuksen tekeminen on myös yksi lääketieteenopiskelijan ensimmäisten opiskeluvuosien varteenotettava työvaihtoehto. Tutkimusta voi tehdä palkallisesti tai palkatta. Esimerkiksi lääketieteen opintoihin kuuluvat syvärit voi saada mukavasti alkuun (tai parhaassa tapauksessa valmiiksi) työskentelemällä tutkijana. Jos teet syväritutkimusta kesälomalla voit hakea kesäopintotukea.

Työelämä

Medisiinariliitolla on Kandin Työopas apuna ensimmäisiä kesiä lääkärin sijaisena toimiville kandidaateille. Siellä on myös amanuenssreille palkkaohjeita, jotka helpottavat palkkanauhaa lukiessa. 

Työelämän puolella Suomen Medisiinariliitto seuraa ja työskentelee seuraavien asioiden kanssa opiskelijoiden etua ajaen:

  • kandien palkkaus
  • amanuenssuurit
  • lääkärin sijaisena toimimiminen
  • laillistusasiat
  • vuosittaisen työpaikkakyselyn toteuttaminen
  • erikoistuminen ja erikoistumisuudistus
  • SOTE-asiat
  • virkaehtosopimus

Lääkärin sijaisena toimiminen

Yleistä

Muista tutustua Kandin työoppaaseen ennen töihin menoa! Palaa sen pariin palkkanauhaa lukiessasi ja jos mikä tahansa töiden byrokratiassa tai oikeuksissasi mietityttää.

Lääkärin sijaisuutta voi hakea esimerkiksi ottamalla yhteyttä kiinnostavan työpaikan ylilääkäriin. Työnantajan velvollisuus on arvioida opiskelijan pätevyys sekä varmistaa että opinnot on suoritettu hyväksyttävästi. Huolehdi silti myös itse, että tarvittavat suoritukset löytyvät ennen töihin menemistä!

Saadakseen toimia lääkärin sijaisena, lääketieteen opiskelijan tulee olla ”aktiivinen opiskelija” eli olla ilmoittautunut läsnäolevaksi yliopistoon. Poissaoleviksi ilmoittautuneet opiskelijat eivät voi työskennellä lääkärin sijaisena. Opiskelijan oikeus toimia lääkärin sijaisena loppuu, kun opintojen aloittamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta.

Jotta voit määrätä e-reseptejä, tulee sinulla olla terveydenhuollon ammattikortti eli VRK-kortti. VRK-korttia hakiessa on oltava mukana joko passi tai poliisin myöntämä henkilökortti. Muista hakea kyseinen henkilöllisyystodistus, jos sellainen vielä uupuu ennen ensimmäistä lääkärin sijaisuutta ja muista ottaa se kesätyöpaikkakunnalle.

Huomioi että lääketieteen opiskelija saa määrätä lääkkeitä vain tehtävässään hoitamilleen potilaille, et siis voi kirjoitella reseptejä kavereille tai perheenjäsenille.

4. vuoden jälkeen

Neljän vuoden opinnot hyväksytysti suorittanut opiskelija voi toimia lääkärin sijaisena terveyskeskuksen vuodeosastolla tai erikoissairaanhoidossa sellaisella alalla, jonka opinnot on suorittanut. Opiskelijalle on nimettävä kirjallisesti ohjaajalääkäri.

Jos toimit päivystäjänä, sinulla tulee olla ohjaajana laillistettu lääkäri, jonka välittömässä valvonnassa toimit. Voit toimia ympärivuorokautisessa yhteispäivystyksessä, mutta saat hoitaa ainoastaan sellaisen alan potilaita, jonka opinnot olet suorittanut.

Kun olet suorittanut kaikki 4. vuoden opinnot hyväksytysti, yliopisto ilmoittaa tietosi Valviraan Terhikki-rekisteriä varten (terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteri). Valvira lähettää postissa rekisteröintitodistuksen, samassa yhteydessä saat myös yksilöintitunnuksesi. Yksilöintitunnusta voi myös tiedustella Valvirasta puhelimitse kun omat tiedot näkyvät Terhikki-rekisterissä.

5. vuoden jälkeen

Viiden vuoden hyväksytysti suoritettujen opintojen jälkeen lääketieteen opiskelija voi toimia lääkärin sijaisena perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa.

Päivystäjänä toimiessaan viiden vuoden opinnot suorittaneella opiskelijalla on oltava nimetty takapäivystäjä, joka on itsenäisesti ammattiaan harjoittamaan oikeutettu lääkäri. Päivystysyksikössä on kuitenkin oltava kaikkina vuorokauden aikoina paikalla laillistettu lääkäri johtamassa toimintaa.

Ulkomailla opiskelevat

Suomessa yliopistot ilmoittavat 4. ja 5 vuosikurssin suorittaneet lääketieteen opiskelijat suoraan Valviraan. Ulkomailla opiskelevien tulee tehdä ilmoitus Valviraan itse, kun 4. tai 5. vuosikurssin opinnot on suoritettu. Opiskelijarekisteröinti on maksullista.

Lisätietoja löydät Ulkosuomalainen medisiinari Suomessa -vinkkipankista!

Entä, tuntuuko vaikealta muistaa kaikki töihin menoon liittyvä?

Tutustu Lääkäriliiton sivuilta löytyviin muistilistoihin!