#Perusterveydenhuoltokuntoon

Viime päivinä uutiskynnyksen yli on noussut terveyskeskuslääkärien työolot. Rohkean avaus kuultiin tk-lääkäri Lara Jurvoselta ja sen jälkeen on nähty sosiaalisessa mediassa useita vastaavanlaisia kokemuksia. Myös Helsingin Sanomat on julkaissut uutisia aiheeseen liittyen.

Valtaosa kandeista suuntaa viiden vuoden opintojen jälkeen kesäksi terveyskeskuksiin vastaanottotyöhön. Työkokemuksia on yhtä monta kuin kesäkandejakin ja vaikka yhdistäviä kokemuksia löytyy paljon, valitettavan moni niistä on negatiivisia. Jatkuvat keskeytykset ovat erityisen vahingollisia kun työtä vasta opetellaan ja potilaan asioiden pohtiminen vaatii enemmän aikaa ja keskittymistä. Kiire ja stressi kärjistävät helposti riittämättömyyden tunnetta. Tarvitaan #Lääkärilletyörauha

Nuoret ja kandit kaipaavat säännöllistä tukea ja ohjausta, joka toteutuu tällä hetkellä hyvin vaihtelevasti. Vaikka kandille usein tärkeintä on saada hyvä ja kattava vastaus konsultaatioon, tulee ohjauksessa keskittyä myös ammattiin kasvamisen ongelmatilanteissa ja nuoren lääkärin jaksamiseen.

On aika laittaa #perusterveydenhuoltokuntoon!
💚 Seniorituki ja nuorten ohjaus kuntoon
💚 Työmäärä hallittavaksi
💚 Mahdollisuus keskeytyksettömään työhön

Onneksi monissa työpaikoissa laadukkaan ohjauksen merkitykseen on jo hienosti herätty; Medisiinariliitolla on vuosittain vaikea valinta, kun etsitään Vuoden Työpaikkaa, sillä hyviä ehdokkaita on runsaasti. Säännöllisen tuen ei pitäisi kuitenkaan rajoittua kandivuosille, vaan nuoriin lääkäreihin panostamisen täytyy olla systemaattista. Jokainen lääkäri tarvitsee riittävät resurssit hoitaakseen työnsä kunnialla, #potilaanparhaaksi.